untuk bahan cucur :
2 cawan tepung gandum
1 cawan tepung beras
air suam
secubit garam
secubit kunyit
sedikit air kapur
udang (kecil atau besar) belah atau masukkan setiap seekor.
daun bawang( dihiris sederhana)
untuk bahan sampingan :
( direbus)
- telur
- ubi kentang
( digoreng )
- daging burger (goreng dgn sedikit bancuhan tepung gandum,tepung beras
dan air untuk merangupkannya )
- fishcakes
- fishball
- tauhu
(dipotong nipis dan dibelah dua)
- timun
cara -cara :
- bahan untuk cucur dicampur dalam 1 bekas kecuali air suam.
- bancuh tepung sehingga tidak terlalu cair dengan memasukkan air suam sedikit demi sedikit.
- kacau adunan sehingga sebati.
- panaskan minyak dalam kuali
- setelah itu, cedokkan adunan besar2 dengan menggunakan senduk.
- goreng sehingga kekuningan.
- selain itu, goreng juga bahan sampingan yang perlu digoreng.
- angkat dan ketepikan
untuk kuah :
- kacang tanah dibasuh dahulu
- cili kering dibasuh dahulu
- 1 ulas bawang putih
- minyak untuk menumis
- asam keping
- sedikit gula
- sedikit garam
- air
cara :
- kacang dan cili digoreng, kemudian dikisar dengan mesin pengisar.
- panaskan minyak dan tumis bawang putih.
- masukkan kacang dan cili yang telah dikisar tadi.
- masukkan air ikut citarasa mahu pekat atau cair.
- masukkan asam keping, sedikit gula dan garam.
- masak sehingga kuah kacang seakan pecah minyak.
cara hidangan :
potong cucur dan bahan2 sampingan kecil-kecil, letakkan setiap bahan dalam pinggan dan letakkan kuah di atasnya atau boleh di cicah dengan kuah. sedia dimakan :)
selamat mencuba !
dari zuriana :)
No comments:
Post a Comment