Friday, 3 August 2012

resepi 2 : koktel buah

                                                               KOKTEL BUAH




bahan-bahan

1 tin koktel buah
1 cawan buah anggur yang dibelah (ikut citarasa)
15 biji jelly yang dibelah dua (ikut citarasa)
 Tembikai yang dipotong dadu kecil (ikut citarasa)
1 tin susu cair
1 cawan tepung kastad
1 cawan gula
5 cawan air

cara-caranya

1. Masukkan tepung kastad, gula dan air ke dalam periuk. Kacau dengan  api yang perlahan sehingga pekat dan kastard menjadi berkilat.
2. Setelah masak, tuangkan ke dalam bekas dan biarkan sehingga sejuk.
  

3. Potong kastad yang telah sejuk tadi dalam bentuk dadu bersaiz kecil.


4. Campurkan koktel buah, buah anggur, tembikai dan jelly bersama susu cair dan kastad tadi dalam satu bekas. Kalau manis sangat, boleh tambah air masak sikit. Untuk anggur,tembikai dan jelly tu aku saja tmbah . itu terpulang pada citarasa sendiri nak letak tmbahan bahan lain.



selamat mencuba ! 
dari saya, zuriana :)

No comments:

Post a Comment