terjah terjah apa yg ada dulu.

Loading...

Sunday, 26 February 2012

buat assgment, untungnyer dapat ilmu baru :)

assalammualaikum, salam ukhwah.

selamat pagi, jam menunjukkan jam 9 pagi. amboi, awal benar aku bangun tidur, selalu kalau kat hostel ni terlajak smpai pukul 11 bru nak bangun, hahhaaa. apa sebabnya? sebabnya aku bangun pagi pagi ni ... sebab... nak wat assgnment, mak ai, kalau nak cita bab asgment memang 30 hari tak abis cite ni, assgment yang aku list2 dalam senarai dah buat n belum buat jelas ternyata belum buat tu menggunung sampai ke langit dah. cecah awan dah ha, pastu biasalah tabiat student mybe tak semua kot, takpon memang aku je kot macam tu, suka wat last minute. minggu nak antar tu lah kalut cari bahan. kan? eh tgk tu , ada yang senyum, betul la tu kan? hahaha. terasa pedas ek. tak pe kita sama. :)

eh, tak pe korang untung taw wat asgmnt ni sebabnya korang tanbah ilmu baru, betul tak? bagi aku punya kos ni, tajuk tajuk asgmnnt yang dapat sentiasa tajuk yang jarang aku nak google sendiri nak baca, tgu dpat tajuk then baru semua benda aku dapat tahu. alhamdulillah rasanya aku belajar tentang kanak kanak pra sekolah ni. . aku dapat extra ilmu how to teach them.

eh, korang tahu tak masalah emosi? tahu kan, kita semua kadang2 pon terkena masalah emosi kan, tajuk asgment aku kali ni masalah emosi kanak kanak, eh, kanak kanak pon terkena ke? tu aku baru tahu. kadang kadang kita tgk kanak kanak ni yg paling seronok dalam dunia diorang, tapi sebalik tu ada kanak kanak yang bermasalah emosi. dalam aku seronok cari2 bahan tu aku jumpa artikelmymetro ni, korang baca lah. kadang kadang kita tak terpikirkan yang kita ni dah buat mereka hadapi masalah emosi. kebanyakkan berpunca dari orang dewasa sendiri sebab tak meluangkan masa dengan kanak kanak . diorang perlukan perhatian, dan bila kurangnya perhatian dan jugak kalau kita sendiri  beremosi negatif , kanak kanak ni juga akn terkena tempias nya. sebagai orang dewasa ni kita kena lah buat sesuatu agar hidup kanak kanak suatu masa nanti cerah dan sentiasa bahagia. korang bole lah baca artkel baru yang jumpa ni, banyak perkara dan fakta baru yang ada. :)

bawah ni link artikel yang aku cakap tu. korang baca korang dapat fakta baru,ilmu baru macam aku :)

myMetro | Emosi ibu bapa pengaruhi anak


beri kanak-kanak peluang mendalami dunia mereka sendiri 


kanak kanak insan yang dilahirkan sebagai anugerah untuk kita,
 bukan sebagai bebanan kita, jadi sinari hidup mereka sebaiknya .
p/s : kalau aku dah jadi cikgu dan juga sebagai ibu nanti, harap nya aku dapat jadi cikgu dan ibu yang baik, yang pandai mendidik  dan membimbing murid atau anaknya dengan sebaiknya.  insya ALLAH . ameen :)

Tuesday, 21 February 2012

Lawatan ke Institut Kraf Negara,(IKN) , Rawang.

assalam' alaik :-)

hari ini entry aku tak kecewa kecewa lagi, entry kali ni tentang aku dapat peluang buat lawatan ke Institut Kraf Negara (IKN) kat Rawang. Seramai 31 orang termasuk aku dak kelas yang join, best sangat. okay, Lawatan ni atas sebab kitorang diberi tugasan dr lecturer kitorg iaitu bagi subjek seni dan kraf bagi kanak-kanak pra sekolah. Kitorang diminta buat lawatan ke IKN untuk tengok segala hasil pembuatan seni kraf yang pelajar2 kat sana hasilkan, sungguh awesome  amat kot, teruja lah smpai2 je sana dpat tgk seni kayu, logam, batik, tenunan, rotan,    ..semua kraf yang diorang hasilkan tu sungguh cantik , tak sangka kreatif sangat la diorang ni,tapi aku? konfirm tak dpat buat macam tu, hahaa. tak kreatif lah aku ni, ^_^

hasil pembuatan logam dan perak, aksesori .cntik kan?

aku suka yang ni!!rasa cm puteri raja kot =)

seramik, made by the students =)

cantik, corak sanksrit =)

batik bercorak =)

batik ni corak keris, budak lelaki yg buat, awesome gler ^_^

nama die husna, die wat seni tenunan . diploma  last sem =)

cantik  =)

set ruang tamu rotan, pelajar sem 6 yg amik kos seni rotan yg buat =)

batik, the most awesome.mcm kat fashion show =)

Korang tahu, sebenarnya aku nak ckp , teruja aku  pergi lawatan ni sebab  dapat wat lawatan ngn my beautiful classmates nih, kelas aku ade seramai 31 org, tapi around 18 org yg baik dan rapat dengan aku, dan diorang diorang ni yang banyak bagi semangat kat aku, pendorong aku , diorang ni such a lovely friends yang pernah aku ada, happy sangat2 , tak pernah pon belakangkan aku dan sangat sangat sweet.. auuwww <3 <3 . hehehehe, gedik pulak . ^_^.

okay my sayang2, terima kasih jadi kawan yang sentiasa bg support, sentiasa beri semangat kat aku. terima kasih daun keladi , ada hari kita happy2 lagi ==' .  love them all =) <3 <3

mereka, 

aku dan mereka lagi.

sebahagian dari mereka =)
p/s : aku curi gambar 3 keping dr blog puteri,she's one of my best classmate i had =)

Monday, 20 February 2012

terasa hal remeh tapi sakit nya hati tak remeh.

assalammualaikum,=)

apa la yang muka aku tgh gmbarkan ek sekarang ni? haha
korang, den nak tnya lah.....
pernah tak korang terasa sakit hati sebab hal2 remeh esp dengan bf korang?
sure la ade kan, semua orang terasa kalau bf de wat apa je yang mendatangkan sakit hati, even benda seremeh2nya pon dah terasa kan?
okay, sekarang aku yang tengah terasa sebab benda remeh tu.
apa ye benda remeh tu? okay, citenyer aku terasa sebab DIA komen2 kat fb dan chatlah surely! dengan sorang girl ni, dak girl ni minat bola, minat team arsenal sama cam DIA. okay. korang thu sebab apa aku terasa? sebabnya aku ni adalah satu2 nya gf yang tak pernah minat bola, team2 bola ni xde satu pon aku kenal. yang aku tahu just Arsenal tu of course sebab DIA minat.

okay, aku pakai jersey arsenal, tuk dia, aku suka =) love him.

hipokrit kan aku? then bila aku cube ikut apa yang dia minat, cm pakai baju arsenal , aku pakai berbunga2 hati aku sebab pakai baju team yang DIA minat n of course dia yang belikan... tengok bola sama2 dengan dia even time tu aku ngntuk, tahan mata.tapi sebab aku sayang dia, nak teman dia,nak jugak.. walaupun last2 aku selalu jugak terkelopong tido depan lappy tu. tgk on9 kan, hekhek., da sekali aku teman dia pagi2 tengok bola kat kedai makan, time tu bukan sebab aku nk tgk jugak tapi sebab suka dapat dating. bukan selalu. =) okay, hipokrit kana aku? hahahaa.tapi aku wat sebab aku sayang die, nak die appreciate usaha aku.
 salah ke ='(



kecewa gler aku bila arini aku tahu dia de komen n chat girl ni, pasal arsenal je semua...hahahaa, thu cmne leh tahu? bukak fb dia la ..hahha, perkara biasa byk gf suka wat an?  amboi bukan main diorang.='(
siap de gelaran lagi mr, mrs arteta?thu la DIA minat arteta. ok fine, aku tk nak kisah semua ni. tapi x boleh aku still terasa, aku yang kuat touching ke apa ek? ok sabar , tapi aku tahu la ni hal remeh je, tapi aku tak bole anggap ni remeh sangat, sebab aku dah blame diri aku balik dah sekarang ni, kenapa aku bukan girl yang minat bola n arsenal semua tu. tapi benda tu dr hati kan? dah cukup dah aku hipokrit untuk DIA.

 ok sabar lagi. permainan mungkin baru bermula, aku kena diam, blog ni just nak legakan kesakitan kat hati aku yang dh berdenyut ni, so kalau sampai hati aku dah bengkak n dah kena operate, aku tak tahu nak wat apa lagi , sabar lagi atau baykkan berdoa lagi? hope dia tak berubah hati kat girl suka bola? huwaaa..scary lah pikir cmni, tapi perempuan kan, pikir pelik2, smpaikan bf geram n tension. ni konfirm kalau si DIA tahu aku wat entry cmni, mampos aku. tapi lantak lah, yang sekarang aku cuma tahu aku terasa ='(.



k lah, dah puas aku luah2 perasaan ku yang terluka nih, hukhuk, sbar, tenangkan hati jangan bayk fikir, kuatkan hati , tetapkan hati , ALLAH masih ada, cinta pada bola yang sejati,cinta pada manusia yang murni , tapi cinta kepada ALLAH yang Hakiki kan? sabar ya zue =) ps: korang jgn jadi hipokrit cm aku , bahaya. =P

Saturday, 18 February 2012

saya 22 tahun dan saya masih bergelar pelajar.

salam, semua sihat kan, alhamduliillahh..aku nak cite sket,
as student dip pre school education ni, bnyak benar benda yang aku buat, aku belajar,aku dpt pengalaman baru, best seriusly best . glad to be pre school education's student.


gambar masa aku buat presentation
 buku cerita kat  pra sekolah sk seri makmur, sungai besar

cikgu zuriana, insyallah keep it up.

masa berjalan cepat , tahun berlalu tanpa kembali rupanya aku dah belajar dah sem 5 dekat unisel, sebagai pelajar dip pen pra sekolah, seriusly, ni bidang yang memang kena dengan minat aku. even dulu aku fail stpm aku still dapat sambung belajar . then amik kos yang aku minat, bezanya kalau aku lulus stpm dulu, aku sambung degree pre school jugak, sama kan. cuma aku dapat buat diploma je, alhamdullillah.

korang nak tahu sepanjang aku belajar dekat sini, banyak perkara yang aku belajar , aku dpat terlalu banyak ilmu, how to be pre school teacher. senang susah semua aku belajar. aku suka kan budak2 , then bila dapat all the ilmu about budak2 , rupanya interesting. hope satu hari aku dapat belajar dan terus belajar lagi menjadi seorang guru pra sekolah or tadika. or lecturer for pre school education, insyaAllah..

aku da angan angan , banyak angan angan sampai tak tertulis dalam minda aku nih, walaupon rezeki aku ni dah sangat ketinggalan dari semua orang dari batch aku. as 22 years old, dah berapa ramai dah belajar n dapat degree dan ramai jugak yang dah keja n da duit sendiri. even punya lah ramai kawan aku yang dah kawen segala bagai. nak cakap jeles, serius jeles, tapi ALLAH  bgai kita peluang sama rata nak berjaya dalam hidup kan? lambat dan cepat je. aku percaya suatu hari nanti i will be someone.

someone tu, dia dah keja kena dengan bidang yang dia ceburi sekarang, then dapat berbakti kat diri dia dan of course family. family is the most important yang aku pikirkan setiap masa, aku nak buktikan diorang aku dapat berbakti buat keluarga aku, bakti aku sekarang masih sedikit, dan insyaAllah suatu hari nanti,  Biiznillah dengan izin ALLAH. semoga aku terus dapat peluang dari ALLAH dan aku dapat apa yang aku idamkan. =)

ps : korang ada impian kan? buat sehabis baik untuk gapai impian korang, jangan pernah putus asa.

tonsil tekak? teruk ke penyakit tu?

assalammualaikum. . lama aku tak menulis nulis kat belog nih. .
aku nak le cite skit kisah aku yang ada terkena satu penyakit. sampai kan tak tulis blog, hahaha, xda kaitan pon sebenarnya, tak update sebab malas. dan aku bukan blogger =='
penyakit yang aku maksudkan ni nama nya............TONSIL TEKAK. omagad omagad teruk ke penyakit tu? apa yang akan jadi kalau kena penyakit ni?kena masuk hospital ke??
mak aiii..gelabah beruk eh , aku la yang beruk gelabah tu, terkena penyakit ni.
kisahnya bermula dari housemate aku kena dulu penyakit ni, start dr dia demam2, pastu aku pulak demam n kitorg dua sakit yang sama.huhu, nak tahu ape tonsil tekak ni?

tekan sini je, aku xde masa nak tulis semua penerangan tu =) hekhek.

p/s ; credit kat blog tu, sebab beri penerangan pasal tonsil.
      ; so, jaga lah kesihatan korang, banyakkan minum air masak atau mineral. =)